|

Vreemde fysieke pijnen | trauma verwerking

We houden niet van pijn. Vreemd eigenlijk. Zonder pijn waren we allang dood geweest. O ik heb het hier even over fysieke pijn. Hoe ga je met pijn om?

Mijn bekendste pijnen
Zeker mijn hoofdpijn. Oef,. Ik heb tien jaar lang hoofdpijn gehad. Het was tijdens het begin van mijn burn-out. De oorzaak? Mogelijk een doorgegeven energetisch ding van voorouders, mogelijk een een manier om te zeggen dat ik rustig aan moet doen, of gewoon iets beter mag ademhalen. Misschien alledrie. Conclusie is dat het er is. Mijn lichaam geeft aan dat er een disbalans is; of eigenlijk iets om te onderzoeken.
Net zo als de af en toe stekende pijn in mijn darmen, of plotselinge pijn achter mijn knie. Ik weet dat er dan bepaalde spanningen, emoties door mijn lijf heen razen die gehoord willen worden.


Hoe ga je met pijn om?
Voor mij is fysieke pijn een teken dat er iets aan de hand is. Iets dat we zo lang niet hebben opgemerkt dat ons lichaam eigenlijk zegt: “Hee, hallo! Er is iets aan de hand! Al een behoorlijk lange tijd…” Het is aan ons om te kiezen wat we er mee doen. Pijn negeren was altijd mijn favo strategie. Totdat in 2009 mijn lichaam letterlijk opgaf. Het werd te veel. Volledig overprikkeld, zo’n enorme hoofdpijn (op mn derde oog) en een lijf dat geen lijf meer was. Ik moest luisteren, mijn hoofd wilde doorgaan, maar mijn lijf niet meer. Dit is mijn redding geweest, anders had ik mezelf allang dood gewerkt. Yup.
Sinds die tijd, 2011-12, heb ik geleerd om te luisteren naar pijn in mijn lichaam, met vallen en opstaan, uiteraard. Mijn strategie van KEIHARD DOORRAMMEN, vond ik nog steeds een hele goede, maar het werkte niet. Als ik de mist in ging met hard werken, te streng zijn voor mezelf, niet voelde wat er speelde in mijn lijf, ging ik letterlijk tegen de vlakte. Zo heb ik geleerd om pijn en vreemde fysieke klachten serieus te nemen. Ik kon ze simpelweg niet meer negeren.

Natuurlijk kan je pijn ook verdoven: eten, alcohol, drugs, werk, druk doen, sporten, etc, en dat werkt erg goed. Voor je gezondheid is het minder gaaf; de troep, de oorzaak van de fysieke pijn, blijft namelijk in je systeem aanwezig. Deze zal gehoord willen worden. Logischerwijs verplaatst de pijn zich, of gaat zich in andere, luidere vormen, aan jou kenbaar maken. Ernstigere fysieke pijnen, ziektes of klachten. Totdat…. je gaat luisteren! Dat is de bedoeling, dat we leren luisteren naar de fysieke pijn, op onderzoek uit gaan.

Mijn conclusie en ervaring is dat ons lichaam wint van ons hoofd. We kunnen onszelf kapot, ziek en zelfs de dood in denken. Ons lichaam wil dat niet, nee joh, onze lieve lijfje wil nog allemaal leuke dingen met ons doen. Zoals wandelen, springen, voetballen, dansen, ja echt! Hij of zij zal aangeven als wij ons hoofd, onze gedachten overmatig laten werken. Pijn, is een goede vriend. Omarm die vreemde pijnen, rare klachten en vage steken in je lichaam. Ga op onderzoek uit. Wat is die pijn? Wie ben jij?

Similar Posts